Πρωτοποριακή Τεχνική σε Διεθνές Επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Η διεγχειρητική κυτταρομετρία ροής είναι μια νέα μέθοδος που εφαρμόζεται στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, η οποία και αποτελεί πρωτοποριακή τεχνική σε Διεθνές  Επίπεδο στη χειρουργική συμπαγών όγκων. Πρόκειται για τεχνική, που ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, που επιτρέπει την ταχεία και αξιόπιστη ανάλυση συμπαγών όγκων με χρήση κυτταρομετρίας ροής, σε πραγματικό χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη ξεκίνησε από τη συνεργασία της Νευροχειρουργικής Κλινικής (Αλεξίου Γεώργιου, Αναπληρωτή Καθηγητή, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Νευροχειρουργικής Σπυρίδων Βούλγαρη) με τη Μονάδα Μοριακής Βιολογίας και Μεταφραστικής Κυτταρομετρίας Ροής (Γεώργιο Βαρθολομάτο, Βιοχημικό, Επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας)  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να διακρίνει τον τύπο του νεοπλάσματος, το βαθμό κακοήθειας και τα όρια του όγκου με σημαντική ακρίβεια, καθοδηγώντας τις αποφάσεις του στην επέμβαση. Αυτό διευκολύνει την ακριβέστερη εξαίρεση του όγκου, γεγονός που εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση. Οι μελέτες αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παθολογοανατομικό/Κυτταρολογικό Εργαστήριο του  ΠΓΝΙ.

Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στα πλαίσια ερευνητικού πρωτοκόλλου και σε πολλαπλές ερευνητικές μελέτες, όχι μόνο για όγκους εγκεφάλου, αλλά και άλλα συμπαγή νεοπλάσματα, όπως μαστού, παχέος εντέρου, ήπατος και γυναικολογικούς καρκίνους. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο βιβλίο, με τίτλο “Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής” (Intraoperative Flow Cytometry, Springer, Nature, 2023), το οποίο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για άλλους χειρουργούς που θα ήθελαν να την εφαρμόσουν, στα πλαίσια ερευνητικών πρωτοκόλλων, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η εφαρμογή της στην κλινική πράξη απαιτεί περισσότερες μελέτες για κάθε είδος όγκου ξεχωριστά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους και τονίζει ότι σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ θα συνεχίσει να συνδράμει στο έργο των επιστημόνων μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

ΦΩΤΟ1 ΦΩΤΟ2
Scroll to Top