τηλ. κέντρο: 26510.99111, 26513.62111 | email:  info@uhi.gr

Ενημέρωση Πολιτών για τον COVID 19 – 27/3/2020

uhilogo

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                                           

Ιωάννινα 27-03-2020          

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που  τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Έχω άσθμα. Τι πρέπει να κάνω τώρα με την επιδημία του Covid-19;

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό Covid-19 μπορεί να απορρυθμίσει το άσθμα, όπως όλες οι ιογενείς λοιμώξεις, ιδιαίτερα εάν το άσθμα σας δεν είναι καλά ελεγχόμενο με την κατάλληλη αγωγή. Ως βασική αρχή πρέπει να συνεχίζετε κανονικά τη θεραπεία με όλα τα εισπνεόμενα φάρμακα που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας. Το ήπιο-μέτριο άσθμα που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα, δεν αποτελεί σοβαρή πνευμονοπάθεια όταν ελέγχεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω τα χρόνια συμπτώματα από το άσθμα μου από τη λοίμωξη από Covid-19;

Οι περισσότεροι ασθενείς με άσθμα και αλλεργικό προφίλ είναι κατά κανόνα εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα που εμφανίζουν τακτικά (σε ετήσια ή εποχιακή βάση). Εάν εμφανίζετε τα συνηθισμένα σας συμπτώματα, όπως το φτέρνισμα και η ρινική καταρροή και συμφόρηση, ο συριγμός (“σφύριγμα”) στην αναπνοή, το βάρος στο στήθος, η δύσπνοια και ο έντονος βήχας (ιδιαίτερα με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών ή την άσκηση), πιθανότατα αυτά τα συμπτώματα να οφείλονται στο άσθμα σας και πρέπει να ρυθμίσετε κατάλληλα την αγωγή που ήδη λαμβάνετε σε συνεργασία με τον Πνευμονολόγο σας. Αντίθετα, εάν εμφανίσετε πυρετό, καταβολή, μυαλγίες, αλλαγή των χαρακτηριστικών του βήχα σας ή/και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμέτους ή διάρροιες), πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις λοίμωξης.

Να παίρνω εισπνεόμενη κορτιζόνη ή θα μου προκαλέσει ανοσοκαταστολή και θα κινδυνεύσω περισσότερο από τον Covid-19;

Η εισπνεόμενη κορτιζόνη αποτελεί τη βάση της θεραπείας του άσθματος και δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα φάρμακα που δίνονται στους ασθενείς με άσθμα. Πρέπει να συνεχίζετε κανονικά τη θεραπεία σας, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, ώστε να διατηρείτε τον έλεγχο του άσθματος. Εάν το άσθμα σας είναι εκτός ελέγχου, κινδυνεύετε πολύ περισσότερο από ιογενείς λοιμώξεις, όπως και από αυτή που προκαλείται από τον κορωνοϊό Covid-19. Τα ρινικά σπρέι κορτιζόνης για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας πρέπει, επίσης, να συνεχίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Έχω σοβαρό άσθμα και παίρνω βιολογικούς παράγοντες. Τι πρέπει να κάνω;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι η χρήση των διαθέσιμων βιολογικών παραγόντων για το σοβαρό άσθμα (Xolair, Nucala ή Fasenra) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Εάν σας έχουν χορηγηθεί κάποια από αυτά τα φάρμακα, πρέπει να τα συνεχίσετε κανονικά, ώστε να επιτυγχάνετε τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του άσθματός σας, σε συνεννόηση με τον Πνευμονολόγο ή τον Αλλεργιολόγο σας. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε σοβαρό άσθμα πρέπει να παρακολουθείστε τακτικά από το γιατρό σας.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω πέρα από τη θεραπεία;

Ό,τι ισχύει για όλους τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα: μην καπνίζετε, να τρώτε υγιεινά, να ξεκουράζεστε ικανοποιητικά και να κάνετε ήπια σωματική άσκηση.

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας