Ενημέρωση Πολιτών για τον COVID 19 – 09/04/2020

uhilogo

uhilogo

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ                                           

Ιωάννινα 09-04-2020          

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID 19

Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που  τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:

Έχω αλλεργία ή Covid-19?

Αυτήν την εποχή έχουμε παραδοσιακά έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων και του άσθματος. Κάποια από τα κλασικά συμπτώματα αυτών των νοσημάτων μοιάζουν και με εκείνα της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό. Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;

Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 ξεκινάει κατά κανόνα με ήπια συμπτώματα τα οποία επιδεινώνονται σταδιακά. Τα συχνότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι ο πυρετός, η καταβολή και ο ξηρός βήχας. Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν σπανιότερα μυαλγίες, ρινική συμφόρηση και καταρροή, πονόλαιμο, τάση για έμετο ή διάρροια. Επίσης κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα των αλλεργικών παθήσεων αυτήν την εποχή;

Οι περισσότεροι ασθενείς που θα εμφανίσουν αλλεργικά συμπτώματα αυτήν την εποχή έχουν κατά κανόνα εμφανίσει αντίστοιχα συμπτώματα την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή (κατά κανόνα με διάφανη βλέννα) και η ρινική συμφόρηση (“μπούκωμα” στη μύτη). Συχνά συνοδεύονται από κνησμό (“φαγούρα”) στη μύτη, το φάρυγγα ή/και τα αυτιά και κάποιες φορές από αλλεργική επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια που έχουν φαγούρα και δακρύζουν, συχνά με πρησμένα βλέφαρα το πρωί).

Οι ασθενείς που εκτός από την αλλεργική ρινίτιδα έχουν και άσθμα, μπορεί να εμφανίζουν επιπρόσθετα βήχα, κατά κανόνα ξηρό ή με πολύ λίγα πτύελα (λευκωπά ή κίτρινα και κολλώδη), αλλά και συριγμό (“σφύριγμα”) στην αναπνοή, βάρος στο στήθος ή/και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Τόσο το άσθμα, όσο και η αλλεργική ρινίτιδα δεν συνοδεύονται από πυρετό.

Έχω αλλεργική ρινίτιδα ή/και άσθμα. Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Εάν εμφανίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα που έχετε εμφανίσει και τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό που σας παρακολουθεί και να πάρετε την κατάλληλη θεραπεία. Τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι ο πυρετός και η δύσπνοια. Εάν εμφανίσετε πυρετό ή δύσπνοια, ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από καταβολή, μυαλγίες, αλλαγή των χαρακτηριστικών του βήχα σας ή/και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (εμέτους ή διάρροιες), πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας γιατί θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ιογενούς λοίμωξης, που αυτήν ειδικά την περίοδο θα μπορούσε να οφείλεται στο νέο κορωνοϊό.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω;

Ό,τι ισχύει για όλους τους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα: δεν καπνίζετε, τρώτε υγιεινά, ξεκουράζεστε ικανοποιητικά και κάνετε ήπια σωματική άσκηση.

Και βέβαια #menoumespiti

Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας

Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας

Scroll to Top