Ενδαγγειακή αποκατάσταση θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος πρώτη φορά στην ΒΔ Ελλάδα

th

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΠΓΝΙ πρωτοπορεί και για πρώτη φορά στη Βορειοδυτική Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ενδαγγειακή αποκατάσταση θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος με απόλυτη επιτυχία.

Υπεύθυνος του πολύπλοκου αυτού εγχειρήματος ήταν ο ΕΒ’  ΕΣΥ Αγγειοχειρουργός Δημήτριος Χατζής της Χειρουργικής Κλινικής και ο ΕΑ’ ΕΣΥ επεμβατικός καρδιολόγος Δημήτριος Νίκας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής. Στην πολύωρη και απαιτητική αυτή επέμβαση καταλυτικό ρόλο είχε η αγγειοχειρουργική ομάδα του ΠΓΝΙ, ο ΕΒ’ ΕΣΥ Δρ. Γεώργιος Καραολάνης, ο επικ. ΕΒ’ ΕΣΥ Ευάγγελος Αλεξίου, η ειδικευομένη   Αρετή Βασιλείου, η αναισθησιολόγος Αθηνά Γκαρτζονίκα και το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό των Χειρουργείων του Νοσοκομείου μας.

Τα θωρακοκοιλιακά ανευρύσματα αν και όχι ιδιαίτερα συχνά στον γενικό πληθυσμό, αποτελούν βαρύτατες παθολογικές οντότητες όπου  μέχρι πρόσφατα η «ανοικτή» χειρουργική επέμβαση-αποκατάσταση ήταν μονόδρομος. Δυστυχώς, οι «ανοιχτές» αυτές πολύωρες επεμβάσεις θεωρούνταν ιδιαίτερα σύνθετες και συνοδεύονταν από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας, με άλλοτε άλλα ποσοστά επιτυχίας. Επιπλέον, παρά την επιτυχή έκβαση της επέμβασης, υπήρχε ανάγκη πολυήμερης νοσηλείας και ανάρρωσης του ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη των ενδαγγειακών μοσχευμάτων και της τεχνογνωσίας των Αγγειοχειρουργών αυτές οι επεμβάσεις γίνονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, μέσω μικρών ή και καθόλου τομών, με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάρρωση του ασθενή, την αποφυγή νοσηλείας σε ΜΕΘ και τη μείωση του χρόνου νοσηλείας σε ολίγες ημέρες, χωρίς την εμφάνιση μείζονων επιπλοκών. Η  αποκατάσταση και η επαναφορά του ασθενή στην φυσιολογική δραστηριότητα είναι ταχύτατη, με προφανή την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής, σε πρώιμο και απώτερο χρόνο μετά την επέμβαση.

Επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το ΠΓΝΙ διαθέτει αλλά και εξελίσσει βάσει των αναγκών που δημιουργούνται. Ο συνδυασμός των παραπάνω έθεσε και τις βάσεις για την πραγματοποίηση τέτοιων επεμβάσεων στο νοσοκομείο μας, που τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πραγματοποιούνται σε ελάχιστα εξειδικευμένα μόνο Κέντρα.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου συγχαίρει τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές για την πρωτοπόρα και άριστη διαχείριση του ασθενή.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

th 
Scroll to Top