ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

uhilogo

uhilogo

Ιωάννινα 21-4-2020

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ          

                                               

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), είναι το πρώτο νοσοκομείο της χώρας σε επισκεψιμότητα (430.109 λήπτες υπηρεσιών υγείας εξυπηρετήθηκαν το 2019, http://www.uhi.gr/https://uhi.gr/wp-content/uploads/2020/04/Annual-Report-2020.pdf) και το Δεύτερο νοσοκομείο σε κλίνες (845 κλίνες). Από τη στιγμή που ορίσθηκε ως Νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19 δρομολόγησε μια σειρά παρεμβάσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο που του ανατέθηκε από την πολιτεία.

Στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων που τέθηκαν από τις προϊστάμενες αρχές το ΠΓΝΙ:

  • Έθεσε σε λειτουργία 8 νέες κλίνες ΜΕΘ ειδικά για Covid-19, αξιοποιώντας τις υποδομές της ΜΑΦ της 4ης πτέρυγας.
  • Διαφοροποίησε τη λειτουργία 8 κλινών ΜΕΠΚ της 4ης πτέρυγας σε κλίνες ΜΕΘ ειδικά για Covid-19.
  • Έθεσε ξανά σε λειτουργία τις 20 κλίνες, που ήταν σε αλλότρια χρήση για πολλά χρόνια, της Μονάδας Λοιμωδών με αρνητική πίεση για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
  • Τροποποίησε κατάλληλα 16 κλίνες στο ισόγειο της πρώτης πτέρυγας στο μισό χώρο της παιδιατρικής για νοσηλεία περιστατικών Covid-19, περιορίζοντας τη λειτουργία της Παιδιατρικής στο άλλο ημιπτερύγιο.
  • Τροποποίησε 10 κλίνες στον υπόλοιπο χώρο της παιδιατρικής μετατρέποντάς τες σε κλίνες με αρνητική πίεση και κατάλληλη μόνωση για νοσηλεία παιδιών με Covid-19.
  • Διαμόρφωσε στο 2ο όροφο της 1ης πτέρυγας, ένα ολόκληρο ημιπτερύγιο 19 κλινών, με κατάλληλες τροποποιήσεις σε κλίνες για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.
  • Διαχώρισε τη λειτουργία των Επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) σε χώρο λειτουργίας ειδικό για Covid-19, και χώρο για την κανονική τους λειτουργία.
  • Έστησε εξαρχής το εργαστήριο ως Κέντρο Αναφοράς για την εξέταση των δειγμάτων.

Για να λειτουργήσουν όλες αυτές οι ΝΕΕΣ δομές (ανά μια κλίνη ΜΕΘ απαιτούνται 3 νοσηλευτές), αλλά και για να αντιμετωπιστεί η απώλεια 24 εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων η σύμβαση έληγε στις 14/4/2020, ως ΠΓΝΙ αιτηθήκαμε από τις αρχές Μάρτη την ΑΜΕΣΗ πρόσληψη 57 εργαζομένων στην Νοσηλευτική Υπηρεσία και 50 εργαζομένων στην Καθαριότητα. Είναι προφανές ότι η λειτουργία των παραπάνω δομών απαιτεί αυξημένο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και προσωπικό στην καθαριότητα.      

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά Covid-19  που προέκυψαν και επειδή η πρόσληψη του προσωπικού αργοπορούσε, ως ΠΓΝΙ προχωρήσαμε σε ριζική αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού και των λειτουργιών αρκετών Κλινικών. Ανάμεσα στις Κλινικές των οποίων η λειτουργία τροποποιήθηκε ή περιορίστηκε είναι: Η Παιδιατρική, η Πλαστική Χειρουργική, η Γαστρεντερολογική, η Ενδοκρινολογική, η Ρευματολογική, η Δερματολογική, η Οφθαλμολογική κλπ. Ο περιορισμός της λειτουργίας τους κρίθηκε απαραίτητος για την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι προφανές ότι η επαναφορά της κανονικής λειτουργίας των παραπάνω κλινικών δημιουργεί εκ των πραγμάτων αδυναμία λειτουργίας του συνόλου των δομών για νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

Από τις αρχές Μάρτη μέχρι 21/4/2020 προσελήφθησαν στο ΠΓΝΙ μόνο 18 στην νοσηλευτική υπηρεσία και 8  ΥΕ γενικών καθηκόντων. Αντίθετα, σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ προσελήφθησαν πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι. Η συνεχιζόμενη μεροληπτική αντιμετώπιση του ΠΓΝΙ σχετικά με την πρόσληψη του απαιτούμενου  προσωπικού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα (στοιχεία από Διαύγεια 6ης ΥΠΕ), θέτει, κατά την άποψή μου, σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της Περιοχής καθώς και των εργαζομένων στο ΠΓΝΙ.

Το όλο θέμα για κανένα λόγο δεν έχει υπηρεσιακό χαρακτήρα. Ως ΠΓΝΙ έχουμε αποστείλει επανειλημμένα σχετικά τεκμηριωμένα έγγραφα αιτήματα και έχουμε κάνει πολλαπλές τηλεφωνικές υπομνήσεις χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα.

Η μεροληπτική αντιμετώπιση του ΠΓΝΙ υπακούει, κατά την άποψή μου, στους σχεδιασμούς και το μέλλον που έχει προδιαγραφεί για το νοσοκομείο και ιδιαίτερα για την 4η Πτέρυγα. Αυτό δεν είναι υπηρεσιακή υπόθεση. Είναι υπόθεση της Τοπικής Κοινωνίας για την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας στην Περιοχή. Ως Διοικητής του ΠΓΝΙ οφείλω να το καταθέσω ΔΗΜΟΣΙΑ στους πολίτες της Ηπείρου. Ο καθένας μας ας αναλάβει τις ευθύνες του.    

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ)

ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΕ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ

  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ       ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ)

18

8

  ΤΡΙΠΟΛΗ

27

22

  ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ

48

18

  ΗΛΕΙΑ

49

26

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ

46

13

  ΜΕΣΣΗΝΙΑ

67

25

  ΠΑΤΡΑ

78

42

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΓΝΙ

 

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΚΑΡΗΣ

Scroll to Top