Απολογισμός 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποιότητας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία

afisaSYNEDRIOfinal

  Συμπεράσματα

1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποιότητας και εκπαίδευσης

   στη Δημόσια Υγεία (QueD2018)

     Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ποιότητας και Εκπαίδευσης στην Δημόσια Υγεία (QueD2018) που έγινε στα               Γιάννενα       στις 7 & 8 Δεκεμβρίου. Στο συνέδριο συμμετείχαν 1383 επαγγελματίες του χώρου της Υγείας (Νοσηλευτές, Διοικητικοί υπάλληλοι, Καθηγητές σχολών, Διοικητές Νοσοκομείων, φοιτητές κ.α.) οι οποίοι παρακολούθησαν ένα ομολογουμένως πλούσιο θεματικό πρόγραμμα με άξονα την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας και την εκπαίδευση των επαγγελματιών σε αυτές. Το συνέδριο χαιρέτησαν εκπρόσωποι της Πολιτικής, Πολιτειακής και της Ακαδημαϊκής κοινότητας ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας Κος Γιαννόπουλος. Όπως τόνισε ο Κος Γενικός, η στροφή προς την ποιότητα αποτελεί και επιλογή της κυβέρνησης μετά την ανάταξη που επήλθε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τόνισε τις αλλαγές που επιχειρούνται στην Νοσηλευτική εκπαίδευση με το πέρασμα των Νοσηλευτικών σχολών στα ΑΕΙ και τις αποφάσεις που αναμένονται για τις μεταβατικές διατάξεις μέσα από την διυπουργική επιτροπή. Ακόμη τόνισε ότι άρχισε ο διάλογος για την επικαιροποίηση των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων και κατέληξε με τον σχεδιασμό προσλήψεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος του ΕΣΑΝ Κος Δημήτρης Τζιάλλας, τόνισε πως σκοπός των QueD είναι να αναδειχτούν ιδέες, εμπειρίες και καλές πρακτικές της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και η εφαρμογή καινοτόμων κλινικών πρακτικών μέσα από την ανάδειξη πρότυπων ποιότητας στον χώρο της υγείας, αλλά και στη Νοσηλευτική κλινική πρακτική, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως το βήμα αυτό έλλειπε και είναι ευτυχής συγκυρία πως αυτό βρήκε την θέση του στην πόλη των Ιωαννίνων.
 Το συνέδριο άρχισε δίνοντας το βήμα στον Πολίτη που νοιώθει τι σημαίνει διαδρομή μέσα στο σύστημα υγείας και τι παράπλευρες συνιστώσες έχει αυτό. Η ομιλήτρια στην εναρκτήρια ομιλία με μεστό και συγκινητικό λόγο, ανάδειξε τι σημαίνει Ποιότητα από την πλευρά των ληπτών υπηρεσιών υγείας, εξήρε τις προσπάθειες των λειτουργών υγείας και ανέδειξε διακριτικά τον ρόλο του Νοσηλευτή. Ακολούθησε διάλεξη για την ολοκληρωμένη φροντίδα, ενώ συνολικά το υπόλοιπο πρόγραμμα της 1ης ημέρας είχε στο επίκεντρο την ποιότητα και τις διαστάσεις της. Με γεμάτες αίθουσες και ιδιαίτερο ενδιαφέρον κύλησε και η 2η ημέρα με εστίαση στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της ΠΦΥ και την μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναδείχτηκε το χάσμα ανάμεσα στις θεωρητικές προσδοκίες και την κλινική πρακτική, ενώ μπήκαν στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το θέμα των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων, θέματα κλινικής διακυβέρνησης, τα θέματα της διοίκησης υπηρεσιών υγείας και ηγεσίας στην Νοσηλευτική, προσεγγίστηκαν τα θέματα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων, ενώ πλήθος ήταν και οι θεματικές προφορικές ανακοινώσεις, οι οποίες προήλθαν όλες μέσα από την κρίση της Επιστημονικής Επιτροπής. Το συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) για την ποιοτική και ποσοτική καταγραφή της στελέχωσης σε Νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ, η οποία θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα και επίσημα το επόμενο διάστημα.

 

Στα συμπεράσματα του συνέδριου τονίστηκε πως η ποιότητα στον τομέα υγείας είναι περισσότερο σύνθετη υπόθεση από οπουδήποτε αλλού, ενώ χρειάζεται να ενισχυθεί το ανθρωποκεντρικό και ποιοτικό μοντέλο διοίκησης στο χώρο της υγείας, έναντι του Ιατροκεντρικού. Από την άλλη πλευρά, η εκπαίδευση είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του συστήματος υγείας και για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα η βελτίωση αυτή προϋποθέτει αναδιοργάνωση των προγραμμάτων σπουδών, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και τον καθορισμό νέων Νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων μέσα από τον διάλογο που άρχισε στο ΕΣΑΝ. Έγιναν δύο ειδικές συνεδριάσεις των Γραφείων Εκπαίδευσης και Ποιότητας των Νοσοκομείων με εκπροσώπους από όλη την χώρα, οι οποίες στα πλαίσια του δικτύου που αποφασίστηκε, θα επεξεργαστούν συγκεκριμένα θέματα που θα προωθήσουν στο ΕΣΑΝ για διάλογο και λήψη αποφάσεων
Χαρακτηριστικό του συνεδρίου αυτού ήταν η αξιοποίηση των εργαλείων που δίνει η τεχνολογία καθώς υπήρξαν τηλεδιασκέψεις μέσω skype, παρουσίαση ανακοινώσεων ως e- poster, οι εγγραφές έγιναν ηλεκτρονικά, όπως και το πρόγραμμα επίσης ήταν σε ηλεκτρονική μορφή για μείωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος και κόστους. Αξίζει να αναφερθεί πως ακόμη και με την λήξη του συνεδρίου, οι σύνεδροι παρέμεναν στην αίθουσα και δεν έφευγαν, έχοντας διάθεση για συνέχιση του διαλόγου που αναπτύχθηκε όλο το διήμερο.
 

Μιλώντας για κόστος, το συνέδριο ήταν ΔΩΡΕΑΝ για όλους, καθώς όπως επισημάνθηκε σημασία έχει η ΑΞΙΑ και όχι η ΤΙΜΗ. Όπως αναγνώρισαν οι διοργανωτές: “…Κερδίσαμε το στοίχημα να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να γίνονται αξιόλογα συνέδρια χωρίς επιβάρυνση για τους συνέδρους αρκεί να υπάρχει γνώση, συνεργατικότητα, διάθεση για δουλειά και αγάπη για τον άνθρωπο». Το συνέδριο στήριξαν η Περιφέρεια Ιωαννίνων, ο Δήμος Ιωαννιτών, οι διοικήσεις των δυο Νοσοκομείων της πόλης, οι σύλλογοι εργαζομένων σε αυτά, η Εκκλησιαστική επιτροπή του ΠΓΝΙ και πλήθος άλλων προσώπων που δούλεψαν άοκνα. Το πολιτιστικό μέρος του συνεδρίου στήριξε η Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και προσφέροντας παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες και τοπικό τσίπουρο. Το συνέδριο διοργάνωσαν οι Νοσηλευτικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων της πόλης.

O Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Δημήτριος Τζιάλλας

 

Πρόγραμμα Συνεδρίου

Αφίσα

Φωτογραφίες1ης μέρας Συνεδρίου

Φωτογραφίες Δεύτερης Μέρας

 

 

Scroll to Top